Oct 5, 2014

Projekat za kišno popodne


Nije da prizivam, ali jesen je ipak tu. Kišnih popodneva će biti. Ja ih lično mnogo volim jer su mi inspirativni za rad. Evo jednog lakog projekta koji može da učini da se ovakvim danima i radujete.

Za projekat su vam potrebni:

1. Kutija, konzerva, tegla... bilo kakav predmet koji želite da ukrasite
2. Kudeljni kanap, deblji ili tanji konac, može čak i vunica
3. Lepak za drvo
4. Četkica za nanošenje lepka
5. Trake, dugmad... bilo šta što vam padne na pamet čime biste na kraju mogli da dekorišete. A i ne 
    morate. Ovako ovijeni predmeti su lepi i bez dodatne dekoracije.




U suštini, ovaj projekat vam daje priličnu slobodu. Pre nego što počnete, predlažem vam da izaberete jednu teglu u kojoj ćete razrediti lepak. Biće vam lakše da ga nanesete ako nije toliko gust, a i duže će vam trajati. Sipajte lepak do pola tegle i dodajte malo vode. Dobro promešajte. Trebalo bi da razređeni lepak ima gustinu jogurta. Ako je i dalje pregust, sipajte još malo vode. Ako je previše redak, dodajte lepka. Imajte na umu da dok radite, tegla će biti otvorena i lepak će se zgušnjavati. Ako se previše zgusne, samo dodajte još malo vode i to je to.

Ukoliko dekorišete konzerve od rebrastog lima, nemojte skidati etiketu. Rebra mogu da prave problem i razdvajaju slojeve. Provereno. Potrebna vam je glatka površina.




Sad kada imate sve sastojke, možete početi. Nanesite malo lepka uz gornju ivicu predmeta koji dekorišete. Sačekajte par sekundi, a zatim pritisnite početak kanapa. Kanap je najbolje da vam stoji na podu u toku rada. Dok budete kružili oko predmeta, odmotavaće se i padaće sa stola. Ostavite minut-dva da se početak kanapa dobro zalepi. Zatim premažite predmet lepkom i počnite da kružite kanapom oko njega nežno ga pritiskajući uz površinu predmeta. Malo ćete se umazati lepkom, ali lepak za drvo se lako pere sa ruku, tako da nemojte da vas to brine. Ako ga i bude na spoljašnjoj strani kanapa, kada se osuši neće se videti, pa nemojte ni to da vas brine.




Prvi pokušaj može biti malo teži. Potrebno je malo da se uhodate i pronađete najbolji način da držite predmet dok ga ovijate kanapom. Nemojte da vas to odvrati od projekta. Ja za različite oblike imam različite načine na koje to radim. Nekad mi je lakše da predmet okrenem naopačke. Posle prvog predmeta koji ovijete, bićete ekspert.




Ukoliko ovijate veće kutije preporučujem umesto lepka za drvo, obostrano lepljivu traku. Dok ovijete prvi krug, lepak će se već osušiti. Ovakva traka je u tom slučaju odlična zamena.




Kada završite glavnu stvar ostaje vam dekorisanje. Možete koristiti satenske, pamučne ili čipkane trake. Pustite mašti na volju. Kao dodatnu dekoraciju možete zalepiti i dugmiće. 

Sad kad imate čekić, sve će vam ličiti na ekser. Govorim iz iskustva.

Lepu zabavu vam želim :). 














No comments:

Post a Comment