Mar 22, 2013

Vodič za kupce - II deo: Kupovina na sajmovima

U prethodnom postu pisala sam o razlozima za kupovinu ručnog rada. Ukoliko ste se zainteresovali i želite malo da istražite ovaj svet, najbolji način je da obidjete neki od sajmova gde se izlažu ovi proizvodi. 

Sajmovi ručnih radova se danas uglavnom reklamiraju preko facebook-a. Tamo možete naći i spisak izlagača. Svaki taj izlagač ima svoju facebook stranicu. Ukoliko vam se nešto svidi, tamo možete pogledati radove i informisati se o cenama. Videćete da li će na tom sajmu biti izloženi proizvodi koji vas zanimaju i koliko para treba da ponesete ako ste rešili nešto da kupite.

Odlazak na sajmove i ne mora da bude zbog kupovine. Možda vas interesuje kako taj nakit uživo izgleda za neku buduću kupovinu. Slike radova ipak nisu isto što i nakit u rukama. Prvo, osećaj veličine komada se potpuno gubi na slici. Umetnici žele što bolje da prikažu svaki detalj, pa nakit često izgleda prevelik. Gledajući fotografije, neki dizajn može jako da vam se svidi, ali to ne znači da vam stoji. Nakit u rukama vam takodje omogućava da osetite njegovu teksturu i težinu.

  Mali sajam lepih stvari - Studio M, Novi Sad          Ženski Bazar - CK13, Novi Sad                                                                        
Upoznavanje sa umetnikom mnogim kupcima takodje jako puno znači. Žele da čuju njegovu priču. Da osete da imaju nešto zajedničko sa njim. To je nešto što u prodavnici ili butiku nećete imati priliku da doživite.

Sam odlazak na sajam može biti divno iskustvo. Pregledate ono što vas zanima. Proćaskate sa umetnicima. Možda i nešto što vas nije privuklo dok ste istraživali stranice umetnika kod kuće, ovde će vam se uživo učiniti interesantnim. Ako niste rešili ništa da kupite taj dan, možete uzeti vizitke i kada vam bude trebao poklon ili komad za sebe, znaćete kome da se obratite.
Predpostavimo sada da niste imali vremena da uradite ovo malo istraživanje, ili ste šetajući se videli ovakvo dešavanje, pa ste ušli da vidite čega tu sve ima.

Moja preporuka je da prvo obiđete ceo sajam da vidite šta se sve nudi. Ovakvi sajmovi uglavnom nisu veliki, pa ova šetnja neće dugo trajati. Zatim možete krenuti u drugi obilazak štandova čiji su vam se proizvodi učinili interesantnim. 
Svaki komad koji vam se svidi uzmite u ruku, opipajte, prevucite rukom preko njega da osetite da li vas grebe, isprobajte, pitajte umetnika kako je izradio, koji je materijal u pitanju, kako se održava. Imate sva prava da znate šta kupujete. Na ovaj način, steći ćete i uvid u kvalitet. Ukoliko je cena visoka, umetnik je tu da vam kaže zbog čega je tako.

Dešava se da kada kupci vide neki lep komad za koji nije zakačena cena ne žele da pitaju koliko košta. Pretpostave da je skup i da neće moći da ga priušte, pa ne žele da oduzimaju vreme prodavcu. Ako vam se nešto svidja, uvek pitajte za cenu. Komad nakita nekad može izgledati komplikovaniji za izradu nego što to stvarno jeste. Cena vas može i prijatno iznenaditi. Na kraju, ukoliko stvarno ne možete trenutno da priuštite taj komad  možda će vam umetnik izaći u susret i sačuvati vam ga za neki period do vaše sledeće plate. Možda će vam dati mogućnost plaćanja na rate. Ovi umetnici su "sami svoje gazde" i zbog toga mnogo fleksibilniji pri ovakvim dogovorima od butika i prodavnica.
             Katapult - Delta City, Beograd                 Sjaj - Ušće Shopping Center, Beograd     

Kada kupujete ručno radjen nakit dobra je ideja da, ukoliko znate nekoga ko se bavi ovim poslom, povedete i njega (kada idete na sajam ili u atelje), ili se barem raspitate (ukoliko kupujete preko neta). Svi mi koji se bavimo ručnim radom učestvujemo na istim sajmovima, pa se već medjusobno poznajemo. Znamo kvalitet i stil izrade. A i kada neko pravi nakit, tačno zna koje su komponente korišćene, zna šta da gleda i da prepozna koliko je dizajn složen za izradu, pa vam može pomoći sugestijama. Na kraju, najstroži su kupci oni koji se i sami bave tim poslom.
 
Često mi se dešavalo da na štand dodje kupac, pita za cenu najskupljeg komada i kada je čuje, okrene se i ode. Prirodno je da ćete biti privučeni najlepšim komadom nakita. U većini slučajeva,on će biti i najskuplji. To ne znači da ne postoje i jeftiniji. Ne dajte da vas prva cena koju ste čuli obeshrabri. Istražite štand. Vas je izmedju ostalog privukao i stil umetnika. Možda ćete naći neki pristupačniji komad koji je možda jednostavnije napravljen, ali i dalje ima taj lični pečat umetnika.

Kako biram nakit kada kupujem na sajmovima?

1. Kada me neki komad vizuelno privuče, prvo ga uzmem u ruke, pre nego što pitam cenu

2. Pregledam dobro nivo završne obrade:
  • da li su alke dobro zatvorene
  •  da li su svi spojevi dovoljno čvrsti - pri čemu se naravno ne trudim da dovedem spoj do loma. Ukoliko je labav predpostavićete i sami da je moguće da uskoro pukne
  • da li ima ostataka lepka, ukoliko je komad lepljen 
  • ukoliko je nakit napravljen od žice, prevučem prstom preko komada. Krajevi žice ne smeju da štrče i da vas bodu
  • kada su mindjuše u pitanju, dužine ne smeju previše da variraju osim ako namerno nisu napravljene da budu asimetrične (naravno, desi se da ne mogu da budu apsolutno iste dužine, par milimetara nije strašno, ali kada se stave na uši, razlika ne bi trebala da bude primetna)

3. Probam - ako mi se dizajn svidja, ne znači i da mi odgovara

4. Tek kada sve ovo proverim, pitam za cenu

Ovo bi bilo moje iskustvo kao kupca i prodavca na sajmovima ručnog rada. Volela bih da sa mnom podelite i vaša. Da li odlazite na ovakve sajmove? Na šta obraćate pažnju kada kupujete? Možete i preporučiti neki :).
Ukoliko vam se svideo Vodič za kupce do sada, pratite me i dalje, jer je u pripremi i treći ;).

Vodič za kupce - I deo: Zašto birati ručni rad?
Vodič za kupce - III deo: Kupovina preko facebook-a

 
 


No comments:

Post a Comment