Jul 20, 2013

Kako spakovati kofer za more - II deo

Photo by Highways Agency

U prethodnom postu sam pisala o pravljenju liste za more. Kada ste odlučili šta ćete sve poneti, došlo je vreme za pakovanje. Ovaj put sam obećala da ću da pišem o trikovima koji vam mogu koristiti. Pa da počnemo.


1. REDUKUJTE SVOJ SPISAK

Prvi i najvažniji trik. Ponovo predjite listu i vidite da li nešto možete da izbacite. Pokušajte da se setite prethodnih letovanja i da li ste sve od tih stvari koristili. Cilj ovog redukovanja spiska nije samo lakši kofer. Da se razumemo, ukoliko smatrate da vam je potrebno 3 kofera stvari, vi ćete naći načina da ih prenesete do letovališta. Ovde se više radi o tome da vaše celo telo putuje na odmor. Da li stvarno želite da  zamarate mozak time da li ste dva puta obukli istu odevnu kombinaciju? Da li vas je stvarno briga ako vam je odeća malo izgužvana od kofera? Da li stvarno želite svako veče da potrošite sat vremena na feniranje kose ili da podižete temperaturu u sobi peglanjem? Opustite mozak i telo i ponesite stvarno samo neophodno. Možda ne morate ni da ponesete baš sve. Supermarketa ima i tamo gde ste krenuli.

Što se tehnike tiče, današnji mobilni može da vam zameni laptop (u meri koliko vam je to potrebno na moru), mape, pa čak i fotoaparat. Do pre par godina sam bila protiv fotografisanja mobilnim telefonom, ali sada već menjam mišljenje. Mobilni imaju sve bolje kamere, a i vući fotoaparat svuda zna da bude zamorno. Tablet ili kindl mogu da zamene knjigu ili obratno. 

Ovde bih ubacila kratku priču o peškirima. Do pre godinu dana svuda sam ih vukla sa sobom, iako je svaki smeštaj imao u svojoj ponudi i peškire koje su menjali na svakih par dana. Ako spakujete po jedan za tuširanje, lice i ruke, zatim jedan za plažu, zauzeli ste već pola kofera. Da ne pričam o tome da sledećih 10 dana nećete moći da ih promenite. Ako spakujete po dva komada, samo jedan kofer možete prepustiti njima. Ako mislite da možete imati poverenja u vlasnike smeštaja i njihovu čistoću (meni se za ovih godinu dana koliko koristim peškire u smeštaju ništa nije desilo) izbacite ovu stavku sa liste. Čak i peškiri za plažu mogu se naći u svakom letovalištu za male pare, pa vam dodju i kao suvenir na kraju.

Ono što vam ne bih preporučila da redukujete je spisak lekova. Ponesite sve čega možete da se setite. Mi ove godine nismo poneli jedino jekoderm i lek za iskašljavanje. Jedino ti lekovi su nam bili potrebni. Jeste da apoteka ima svuda, ali ste u stranoj zemlji i ne poznajete lekove. Ne znate kontraindikacije, a uputstvo je pitanje koliko ćete razumeti, čak i ako ga ima na engleskom. I ne zaboravite da u svoju malu apoteku ubacite flastere.

2. PAMETNO IZABERITE ODEĆU 

Ponesite samo omiljene stvari u kojima znate da vam je uvek udobno. Ako nosite nešto što vas steže ili vam je usko, velika je verovatnoća da nećete obući. Ponesite stvari koje se ne gužvaju ili čak i izgužvane dobro izgledaju (ja imam jedne lanene pantalone koje izgužvane izgledaju baš morski :D).

Za plažu vam je dovoljno dva kupaća kostima. Ovo je i minimalan broj koji treba da ponesete. Budite dobri prema svom telu i ne dozvolite da se kupaći suši na njemu. Kabina ima skoro na svakoj plaži.

Ponesite multifunkcionalnu odeću. Jedna velika marama za plažu može se nositi na sto načina. Par ovakvih marama može vam zameniti i svu potrebnu odeću, ali o tome ću pisati u sledećem postu. Možete je koristiti da pokrijete ramena kada uprži sunce ili da se pokrijete ako zaspite dok pirka vetar. Možete je čak koristiti i kao ličnu "kabinu za presvlačenje" ukoliko ih nema u sklopu plaže. Dva kupaća kostima i jedna marama su vam pokrili odeću za plažu. 

Odeću birajte tako da se sve sa svim slaže. Moj savet vam je da donji delovi odeće i obuća budu u neutralnim bojama (bež, bela i siva recimo), tako da gornje delove možete nositi i u jarkim bojama. Ako planirate neku ekskurziju na moru, ponesite barem jednu majicu ili košuljicu svetle boje sa kratkim rukavima kako biste zaštitili ramena.

Evo mog predloga šta je dovoljno da ponesete što se odeće i modnih dodataka tiče (ovde nisam uključila naočare i nakit, pošto ne zauzimaju puno mesta):


 Ako mislite da je ovo malo, evo 10 kombinacija ( u koje haljine čak nisu ni uključene):


I naravno za plažu:

Kada je veš u pitanju, u svim ovim kombinacijama, jedan beli grudnjak je sasvim dovoljan, a što se tiče "donjeg" donjeg veša, dovoljno vam je duplo manje komada od broja dana, pošto ćete veći deo dana provesti u kupaćem. Za pidžamu možete poneti jednu dužu majicu. I to je to.

3. KADA STE IZABRALI ONO ŠTO VAM JE NEOPHODNO POSTAVITE STVARI NA KREVET I GRUPIŠITE

4. UKOLIKO STE PONELI VIŠE TAŠNI, KORISTITE IH KAO NESESERE PRI PAKOVANJU

5. SAVIJANJE ODEĆE

Umesto da je klasično savijete, urolajte je. Radite to na ravnoj podlozi i pri tome je ispravljajte rukom. Možete urolati i po dve stvari zajedno. Ovako će zauzeti manje mesta i pri tom će se mnogo manje izgužvati.
Ovo je savet koji vam prenosim sa raznih sajtova, ali ga lično još nisam isprobala, tako da ne mogu sa sigurnošću reći da li je tačan. No, za prvi put možete eksperimentisati i videti koja vrsta savijanja vam više odgovara.


6. ČARAPE I KAIŠEVE MOŽETE UBACITI U OBUĆU

Na ovaj način, osim što ćete sačuvati mesta u koferu, sprečićete da se obuća spljošti.

7. KREME I TEČNOSTI PRESPITE U MANJE BOČICE

Mnogi proizvodjači proizvoda za negu lica i tela imaju na tržištu i manja pakovanja za putovanja. Ukoliko ipak ne možete da ih nadjete, moj savet vam je da ako je ovog leta kasno, barem za sledeću godinu počnete da skupljate bočice (od većih pakovanja lekova i sirupa ili alkohola za kućnu upotrebu) za ovu svrhu. Sigurno ovako prazne bočice mogu i da se kupe negde. Iskreno, ja sam hrčak, pa skupljam svakakvu ambalažu i koristim je u druge svrhe, tako da uvek imam plastičnih kutija i bočica.

8. OSIGURAJTE SVE BOČICE

Nekako sve žene kada krenu da vode svoje domaćinstvo počnu da skupljaju kese. Ovo je pravo vreme da ih iskoristite. Isecite kvadrate od najlonske kese (ili celofana za domaćinstvo). Skinite poklopac, stavite celofan i zatim zavrnite poklopac. Kao što se nekada zatvarala zimnica. Zatim stavite celo pakovanje u još jednu kesu i dobro je zatvorite.


9. SITNE STVARI (NAKIT, ŠTAPIĆI ZA UŠI, VATA,BRIJAČ...) STAVITE U ZIP-KESICE I RASPOREDITE IH U RUPE KOJE OSTANU KAD STE SVE SLOŽILI

Ako sav ovaj sitniš stavite u jedan neseser (a nakupiće se toga), dobićete jedan debeljuškasti poveći komad koji će vam zauzimati mesta kao recimo jedne cipele. Ovako kad ih svuda "tačkasto" rasporedite, vaš kofer neće to ni osetiti :). Zip kesice možete naći i na pijaci.

10.  Ukoliko putujete sa drugaricama, podelite stvari koje ćete zajedno koristiti (kupka, šampon, pasta...). Ukoliko putujete sa dečkom (mužem), neke zajedničke stvari mogu da stanu i u njegov kofer. Ili sve. Oni ionako uvek imaju mesta u koferu.

11. Kada pakujete, vodite računa o tome kako će vaš kofer stajati. Pakujte tako da kada kofer stoji uspravno, teže stvari budu na dnu. Prvo, da  ne bi sabijale lakše stvari i tako ih gužvale, a i da se ne bi desilo da vam kofer stalno pada jer ste stavili teške stvari koje pretežu, na vrh.

I još ponešto:

Kada pakujete kofer, imajte na umu da ćete verovatno ponešto i doneti za uspomenu ili poklon dragim osobama. Ostavite zato barem malo mesta.

Stavite mali podsetnik na kofer veče pre polaska šta još treba da ubacite (četkica, pasta, češalj, kupka). To je sve ono što ćete koristiti do pola sata pred polazak. Meni se često dešavalo da na kraju ne spakujem četkicu.

Ukoliko idete avionom ili autobusom, označite svoj kofer (imenom, mašnicom, nalepnicom, kako god vam odgovara). Možda niste obraćali pažnju, ali 80 posto kofera je gotovo istog oblika i u crnoj ili teget boji. Ako je i vaš kofer u ovih 80 posto, lako može doći do zabune.

Proverite da li ste pogasili sve u kući pre nego što krenete. Isključite sve aparate iz štekera.

Pre nego što zaključate vrata, proverite još jednom da li ste poneli lična dokumenta. Bez kofera možete, ali ne i bez pasoša i novca.

I ostaje mi samo da vam kažem Srećan put ! :)



4 comments:

  1. Jao divnoooo! Samo jos da nateram sebe da nesto od toga primenim... Ja npr uvek nosim min 5 peskira :( Nosenje mazalica u manjim bocicama sam primenjivala i ranije. Ali se jakooo isplati sacuvati tu ambalazu, jer tih 30ml nekog preparata kosta gotovo isto kao i 250ml. Cipele uvek nečim "napunim", sitne stvari poguram po ćoškovima, pa ih često do kraja letovanja i ne pronadjem, gužvanje me ne brine ni u Novom Sadu, pa zašto bi na moru...jedino mi fali malo mesta u tudjem koferu i extra par ruku za nošenje mog. :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za tebe onda samo prvi trik ... redukovanje spiska :D

      Delete
    2. Probaću ove godine da urolam, da dobijem više mesta...pa ako to ne pomogne, pri sledećem pakovanju redukujem spisak, obećavam!!!

      Delete
    3. Tvoje sledeće putovanje će verovatno biti za koji mesec, tako da se ne brinem :D.

      Delete